VPOS kurulumu için gerekli başvuru ve prosedürler ve banka komisyonları

10
Şub

VPOS kurulumu için gerekli başvuru ve prosedürler

Ülkemizdeki bazı bankaların sunduğu VPOS sistemlerinin, firma tarafından kurulumu ve işletilmesi için belli başvuru aşamaları ve prosedürleri vardır. Genel olarak tüm bankalarda benzer bir başvuru kabul süreci mevcuttur. Farklılıklar ise daha çok detaylarda ( VPOS kullanım eğitimi verilmesi, bakım hizmetleri olanağı, uygulama yardımı ve ek sözleşmelerle verilen ek hizmetler vs.) söz konusudur.

Başvuru ve bununla ilgili genel prosedürleri şöyle sıralayabiliriz:

  1. Öncelikle firmanın, VPOS sistemini tercih ettiği bankada ticari bir hesap açtırması. Bu hesap açtırma süreci, firmanın ticari ve kurumsal konumuna göre alt prosedürlerde değişiklik gösterebilir. Şöyle ki:
    Firma şahıs ya da adi ortaklık ise, vergi levhası ve nüfus cüzdanı örneği, imza sirküleri, ortaklık sözleşmesi veya bağlı bulunan esnaf odalarından verilecek faaliyet belgesi. Firma ticari ortaklık ise, firma kuruluş ticaret sicil gazetesi fotokopisi, vergi levhası ve imza sirküleri. (Bankalara göre ek belgeler istenebilmektedir.)
  2. İkinci aşama ise, bankada ticari hesap açtırmış, ya da halihazırda hesabı bulunan firmanın, VPOS hizmetinden yararlanmak istediği bankayla imzalayacağı “Üye İşyeri Sözleşmesi”dir. Bu sözleşme içinde genel olarak şu aşamalar izlenir:
    • Üye işyeri başvuru formunun doldurulması.
    • Bankayla üye işyeri sözleşmesinin imzalanması.
    • Elektronik ticaret yapılacağına dair, VPOS kullanım sözleşmesi.
    • Onaylanma sonucu VPOS yazılımının firmanın web sitesine kurulumu.
    • Banka ve firma tarafından sistemin test edilmesi ve uygulamaya geçiş.

Bunlar,genel olarak bankalar tarafından uygulanan prosedürlerdir. Ancak bankanın politikasına göre, ek olarak istenen belgeler veya ek verilen hizmetlerde söz konusu olabilir. Örnek olarak ek e-ticaret sözleşmeleri, VPOS’ un kullanımı için bankanın vereceği ek hizmetlere ve bunlar için ödenecek ücret ya da komisyonlara dair sözleşmelerin yanında, web sitesinin alışveriş kartı, dijital güvenliği, e-ticarete uygun bir tasarım, stok, muhasebe sistemi yardımı, sistemin belli aralıklarla kontrolü ya da bakımı ve firma çalışanlarına VPOS kullanım eğitimi hizmetleri verilebilir.

Ülkemizde sanal POS (VPOS) hizmeti veren bankalar

E-ticaret uygulamaları için bankalarımızın sunduğu ve farklı adlarda tanımlanan VPOS hizmetleri mevcuttur. Bunlar içinde ilk akla gelenleri, AKBANK Sanal AKPOS, FİNANSBANK FinansWebPos, GARANTİ BANKASI VPOS, VAKIFBANK VPOS 724, YAPI KREDİ PosNet ve KOÇBANK VPOS olarak belirtebiliriz.

Aşağıda, bazı bankalarımızın sunduğu bu VPOS hizmetlerinin, kullanım ve işleyiş açısından farklılıklarını karşılaştıran tablomuzu görebilirsiniz:

  AKBANK FİNANSBANK GARANTİ KOÇBANK VAKIFBANK YAPI KREDİ
Provizyon (TL.) EVET EVET EVET EVET EVET EVET
Provizyon (Döviz) HAYIR EVET İSTEĞE BAĞLI HAYIR HAYIR HAYIR
Türkçe arayüz EVET EVET EVET - EVET -
Windows sunucu EVET EVET EVET EVET EVET EVET
Unix sunucu EVET EVET EVET EVET EVET -
Yıllık VPOS işletim ücreti 300 USD 100 USD
(güvenli ödeme sayfası kullanımında 150 USD)
150 USD + %5BSMV - Ücretsiz -
Komisyon %2.30 Şubeyle kararlaştırılıyor %2.80 - Şubeyle kararlaştırılıyor -
Geçerli kredi kartları Axess,
Wings,
Visa,
Mastercard
FinansBank kartları,
Visa,
MasterCard
Garanti Bankası kartları
Visa,
MasterCard,
Diners
- Visa,
MasterCard
YKB kartları,
Visa,
MasterCard

 

Bilgiler bankaların açıklamalarına bağlı olarak yayınlanmıştır. Bu bilgiler güncelliğini yitirmiş olabilir ve bu nedenle oluşacak olumsuzlukları aratmedya kabul etmeyecektir. Ayrıntılı bilgi almak için bankaların kendi internet sayfalarını ziyaret etmenizi öneririz.

Yeni yorum veya soru gönder

Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.
  • PHP source code can also be enclosed in <?php ... ?> or <% ... %>.
  • You may insert videos with [video:URL]

Biçimlendirme seçenekleri hakkında daha fazla bilgi


8 + 0 =
Basit matematik sorusunuz çözünüz. Örn; 1+3= 4