Çok sütunlu sayfa yapmak

İlgili Konular: Drupal Genel Bilgiler     

Özellikle anasayfa olmak üzere bazı sayfalarımızda çok sütünlu sayfa yapma ihtiyacı duyarız.

Drupalog lakaplı bir arkadaşımızın isteği üzerine ek olarak views bonus pack eklentisinide kullanarak sütun sayılarımızı arttırıp istediğimiz görüntüyü elde edebileceğiz.

Öncelikle aşağıdaki eklentileri kurmuş olmamız gerekiyor:

Şimdi gelelim etkinleştirmemiz gereken eklentilere, eklentiler sayfasına gelerek aşağıda belirtilen eklentileri aktif edelim:

Chaos tool suite altında;

  1. Chaos tools
  2. Page manager
  3. Views content panes

Panels modülünun altında;

  1. Panel nodes
  2. Panels

Views modülünün altında;

  1. Bonus: Panels
  2. Views
  3. Views UI

Sonra tamam diyerek aktif ediyoruz. Etkinleştirdiğimiz eklentiler haricinde diğerlerinide isterseniz aktifleştirebilirsiniz. Ben minimum olanlarını aktif ediyorum.

Daha sonra views eklentisinin sayfasına site kurulumu -> views yolu ile ulaşıyoruz. Bir kaç tane views ekleyelim.

Arat adına sahip düğüm türünde bir views oluşturuyorum. Views ile neyi görüntülemek istiyorsanız filtre,sıralama ve alanları ona göre ayarlayın. Eğer views kullanımını bilmiyorsanız bu adreste iyi bir şekilde anlatılmış, burada tekrar değinmeyeceğim.

Daha sonra views ayarlarını yaptığımız sorgumuzun still bölümüne tıklıyoruz. Sol bölümde style: unformatted yazan yere tıklayacağız.

Aşağıdaki gibi normal views stillerine ek görüntüleme özellikleri bulunacaktır:

  • Panels: 1 top + 2 columns
  • Panels: 1 top + 3 columns
  • Panels: 2 columns
  • Panels: 3 columns
  • Panels: Teasers, By Term, 3 columns

Şimdi 3 sütunlu bir views çıktısı oluşturmak için seçeneğini seçiyoruz. İsterseniz diğer ayarları seçin.

Aynı işlemi farklı views stilleri seçerek iki üç kere daha tekrarlayın.

Sırada panels ile sayfamızı oluşturmak var. Site kurulumu -> panels yolu ile eklentinin sayfasına ulaşalım.

Create New seçeneğinin altındaki panel page seçeneğine tıklayalım.

Administrative title: (Bizim bu paneli tanımlamak için gireceğimiz isimdir)
Machine name: (Drupal motorunun tanımlama adıdır. Ascii karakterler kullanın. Yani özel karakterler boşluk filan olmayacak.)

Yol: (Sayfamız için bir yol belirtiyoruz. ana sayfa yapmak istesekte rasgele bir yol adı girmeliyiz.Ana sayfa yapmak için Make this your site home page seçeneğini aktif etmelisiniz.)

Devam et butonuna tıklayarak işleme devam edelim.

2010-02-16_172600.jpg

Yukarıdaki sayfa açıldığında bize bir çerçeve tipi seçmemiz söyleniyor. Ben istediğim gibi çerçeveleri yönetebilmek için Flexible seçeneğini seçiyorum. Bu sayede bir sınıra bağlı kalmadan istediğimiz yere istediğimiz nesneyi ekleyebiliriz.

Devam et butonuna basarak çerçevelerimizi oluşturacağımız sayfaya ulaşalım.

Ön tanımlı olarak bir adet ortada çerçeve göreceksiniz. Burada hemen üstündeki Show Layout Designer butonuna tıklıyoruz. Center tanımlı çerçevenin yanlarına ek çerçeveler oluşturmak için hemen üzerinde bulunan Rows bağlantısına tıklıyoruz buradan Add region to left ve Add region to right seçenekleri ile sol ve sağa çerçeve ekleye biliriz ben sola çerçeve ekliyorum. Çerçevemizi tanımlayacağımız bir isim isteyecektir bir isim verin ve devam edelim.

Şimdi üst veya alta bir çerçeve daha ekleyelim. bunun için Column bağlantısına tıklıyoruz. Add row to top ve Add row to bottom olarak üste ve alta satır ekleyebileceğimi söylüyor. Ben üste bir satır ekliyorum. Şimdi çerçevemiz gözükmeyecektir. Eklediğimiz satıra çerçeve eklemek için o satıra ait Row (çerçeve gözükmeyen) bağlantısına tıklıyoruz. Add region seçtikten sonra çerçevemize bir isim vererek çerçevemizi ekliyoruz. Eklediğimiz İstediğinize göre alta veya üste ekleyebilirsiniz. Daha karmaşık sayfa oluşturmak isterseniz bu işlemi bir kaç kere yapın.

2010-02-16_173720.jpg

Resimdeki gibi görüntüyü elde etmiş olacağız. Şimdi Hide layout designer butonuna tıklıyoruz ve çerçevelerimize içerik ekleyeceğiz.

Her eklediğimiz çerçevenin sol üstünde bulunan dişliye benzer bir simgeye tıklayarak Add content seçeneğine tıklıyoruz. Böylece istediğimiz içeriği ekleyebiliriz.

Views ile oluşturduklarımızı eklemek için views seçeneğine tıklıyoruz. İsteğinize göre diğer seçeneklerdeki içerikleride ekleyebilirsiniz. Seçenekler ingilizce ancak neyin ne olduğu belli olduğundan tek tek açıklamaya gerek duymuyorum. Olmadı google translate kullanarak Türkçesine bakarsınız. Oluşturduğumuz views sorgularından istediklerimizi teker teker her çerçeve için ekliyoruz.

Daha sonra Finish butonuna tıklayarak işlemi tamamlıyoruz. Sayfayı kapatmadan önce kaydet butonuna tıklayarak işlemlerimizi kaydediyoruz aksi halde yaptıklarımız kaydedilmez dolayısı ilede sayfamız oluşturulmamış olur.

2010-02-16_174547.jpg

Yukarıdaki görüntüyü elde ediyoruz. Burada üç adet panels çerçevesi olmasına karşın soldaki çerçevede views ponus pack sayesinde tek çerçevenin içinde üç sütunlu bir görünümü elde edebildik.

Ayrıntıları ile anlatmaya çalıştım genede sorunuz olursa yorum olarak sorularınızı yöneltebilirsiniz.

Yorumlar

Cihan çok çok ama çok teşekkür ediyorum... Bu ders çok ama çok şey kattı bana...

İşinize yaradı ise ne mutlu. Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Yeni yorum veya soru gönder

Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.
  • PHP source code can also be enclosed in <?php ... ?> or <% ... %>.
  • You may insert videos with [video:URL]

Biçimlendirme seçenekleri hakkında daha fazla bilgi


1 + 0 =
Basit matematik sorusunuz çözünüz. Örn; 1+3= 4