Drupal Eklenti ve Tema Kurulumu

İlgili Konular: Drupal Genel Bilgiler     

Drupal çekirdeğiyle birlikte gelen eklenti ve temalar istediklerinizi tam olarak karşılamıyorsa, drupal.org sitesinde daha yüzlercesini bulabilirsiniz. drupal.org Modules sayfasından indirebileceğiniz eklentiler ile Themes sayfasından indirebileceğiniz temaların kurulumları hemen hemen aynı şekilde yapılmaktadır (not: sadece yerleştirildikleri klasörler ve etkinleştirilme sayfaları farklı). Bu sayfada hem eklentilerin hem de temaların kurulum ve etkinleştirme aşamalarını takip edebilirsiniz.

Ön Hazırlık

Kuracağınız eklentiler için Drupal dizinindeki modules dizinini, temalar için de themes dizinini kullanabilirsiniz. Fakat bu dizinler çekirdek eklenti ve temalarını da içerdiklerinden kuracağınız yeni eklenti ve temalar için bu dizinleri kullanmanız tavsiye edilmemektedir. Bu sebeple Drupal dizinindeki sites/all dizininde modules ve themes olmak üzere iki klasör oluşturmanız önerilir. Aşağıdaki anlatım da buna uygun olarak yazılmıştır.

Not: Tek bir Drupal kurulumunda farklı domainlere sahip birden fazla site barındıran kullanıcılar, tüm siteler için ortak olan eklenti ve temaları sites/all dizine, farklı olanları ise sites/birinci_site.com, sites/ikinci_site.com gibi ayrı dizinlere koymalıdırlar.

Kurulum

İstediğiniz eklenti veya temayı indirmek için drupal.org'daki ilgili proje sayfasına gidin. Projenin Drupal sürümünüze uygun olan versiyonunu Download linkine tıklayarak bilgisayarınıza kaydedin.

Not-1: Yeşil renkli resmi proje versiyonları daha güvenilir olarak çalışırlar. Kırmızı renkli olan versiyonlar ise geliştirme versiyonları olup, çalışmayan özellikler veya hatalar içerebilirler. Eğer projenin Drupal sürümünüze uygun yeşil resmi sürümü bulunmuyorsa veya kırmızı geliştirme sürümünden çok daha eskiyse, kırmızı sürümleri kullanabilirsiniz.

Not-2: Projelerin Drupal 5 uyumlu versiyonları Drupal 6 kurulumlarında çalışmayacaktır. Benzer şekilde Drupal 6 uyumlu versiyonlar da Drupal 4 ve 5 kurulumlarında çalışmaz.
Bilgisayarınıza kaydettiğiniz .tar.gz uzantılı proje dosyasını Winzip ya da Winrar gibi bir sıkıştırma yazılımı kullanarak açın. Arşiv dosyasını açtığınızda proje dosyalarını içeren bir proje klasörü oluşacaktır.
Proje klasörünü eklentiler için sites/all/modules dizinine, temalar için ise sites/all/themes dizinine taşıyın.

Etkinleştirme

Eklentiler

Yönet › Site kurulumu > Eklentiler (admin/build/modules) sayfasına giderek, yüklemiş olduğunuz eklentiyi listeden bulup yanındaki kutuyu işaretleyin. Daha sonra sayfanın altında bulunan "Ayarları Kaydet" düğmesine tıklayarak seçmiş olduğunuz eklentiyi etkinleştirin.

Not-1: Bazı eklentiler bir eklenti grubu olarak sunulmaktadır. Örneğin CCK eklentisini yüklediğinizde ana eklenti olan Content'in yanı sıra çeşitli ek özellikler sunan Number, Option Widgets, Text, Node Reference ve User Reference gibi diğer eklentiler de listede yer alır. Bunlar arasından istediklerinizi etkinleştirip istediklerinizi devre dışı bırakarak siteniz için en uygun yapıyı sunabilirsiniz.
Not-2: Eklentilerin Tanım kısmında "İhtiyaç duyanlar" ve "Gerekenler" gibi iki ayrı bilgi yer alabilir. Bunlardan ilki, çalışması bu eklentiye bağlı olan eklentileri belirtirken, ikincisi ise bu eklentinin çalışabilmesi için gerek duyduğu diğer eklentileri bildirmektedir. Bir başka deyişle, bir eklentinin "Gerekenler" kısmında belirtilen tüm eklentiler etkin olmadığı sürece o eklenti kurulamaz.

Eklentinin işlevine göre, sisteminize yeni izin, blok, içerik türü ve ayarlar eklenebilir. Bununla ilgili detaylı bilgiyi eklenti klasöründe bulunan readme.txt dosyasından veya proje sayfasından öğrenebilirsiniz. Ayrıca gerektiğinde forumdaki Eklentiler bölümümüze konu açarak yardım isteyebileceğinizi de unutmayın.

Temalar

Yönet › Site kurulumu > Temalar(admin/build/themes) sayfasına giderek, yüklemiş olduğunuz temayı listeden bulup Etkin ve Varsayılan sütunlarındaki kutuları işaretleyin. Daha sonra sayfanın altında bulunan "Ayarları Kaydet" düğmesine tıklayarak seçmiş olduğunuz temayı etkinleştirin.

Temayı etkinleştirdikten sonra, İşlemler sütununda ortaya çıkan "ayarlar" linkine tıklayarak tema ile ilgili ayarlamaları (site logosu ve favicon yükleme, site sloganı, arama kutusu, menüleri gösterme/gizleme vb.) yapabilirsiniz.

Not-1: Yeni seçtiğiniz tema öncekinde göre daha farklı blok bölgeleri sunabilir. Bu yüzden daha önceden ayarlamış olduğunuz bazı bloklar temayı değiştirdiğinizde görünmeyebilirler. Blok yönetim sayfasını ziyaret ederek, yeni eklemiş olduğunuz temanız için bu blokları uygun yeni pozisyonlarına atayabilirsiniz.

Not-2: Sitenizin yönetim sayfaları için normal site temanızdan farklı bir tema kullanabilirsiniz. Bunun için Yönet › Site Ayarları > Yönetim teması (admin/settings/admin) sayfasına giderek tema seçimi yapabilirsiniz.

Not-3: Tema kullanımıyla ilgili sorularınız için forumdaki Temalar bölümünü kullanabilirsiniz.

Kaynak

Yorumlar

Yeni yorum veya soru gönder

Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.
  • PHP source code can also be enclosed in <?php ... ?> or <% ... %>.
  • You may insert videos with [video:URL]

Biçimlendirme seçenekleri hakkında daha fazla bilgi


7 + 12 =
Basit matematik sorusunuz çözünüz. Örn; 1+3= 4