Drupal motoru sürüm güncelleme (Güvenlik güncellemesi)

İlgili Konular: Drupal Genel Bilgiler     

Wordpress gibi sistemlerde otomatik güncelleştirme varmış ve bundan kullanıcılar çok memnunmuş. Benim fikrime göre ben bu durumu desteklemiyorum. sonuçta drupali aşırı derecede geliştiriyoruz ve otomatik güncelleştirme ile yazdığımız kodların birden yok olmayacağını kim garanti edebilir.

Benim drupal kullanmamın sebebi çoğu işi manuel olarak tam denetim le yapabilmem oldu. bir çok arkadaşımızın istediği otomatik güncelleştirme Drupal 7 veya ileriki bir sürümde gelirse bu durumu çok hoş karşılamayacağımı belirtmek isterim.

Geçenlerde bir çok arkadaşımın ve okuyucumun drupal güncellerken sorun yaşadıklarını, bazende diğer sitelerde buldukları anlatımların çok uzun ve sıkıcı olduğunu belirttiler. Benden bu işlemi anlatmamı isteyen arkadaşlarımıza teşekkür ederim. Yoksa basit ama önemli bir işlemin bu sitede yar alması zor olurdu:)

Bu anlatımımda 11 temel adımda drupal sistemimizi güncelliyoruz.

Adım adım güncelleme işlemine başlayalım:

  1. Drupal sistemizin veri tabanını yedekleyiniz.
  2. Drupalin yüklü olduğu dizini yedekleyin.
  3. Views ve benzer olarak cck ve rules gibi modüllerde yaptıklarınızı bir kontrol edin. Tekrar yapmanız gerekirse hatırlamış olursunuz. Eğer daha da önlem almak isterseniz dışarı aktar seçeneği bulunan modüllerde yaptığınız işlemleri dışarı aktar seçeneği ile yedekleyin. Kendim hiç yedeklemiyorum ama doğru olduğunu kabul edemem.
  4. www.sitenizin_adresi.com/admin/reports/updates sayfasına giderek önerilen güncel drupal sürümünü indirin.
  5. Yönet/Site Ayarları/Site Bakımı sayfasına giderek sitenizi bakım moduna alın. Bu sayede siteniz güncellenirken ziyaretçileriniz hata sayfaları ile karşılaşmasın. Hemde ziyaretçilerinizin yaptığı işlemler veri tabanına hatalı olarak kayıt edilmemiş olur.
  6. Sites klasörü hariç diğer tüm klasörleri drupal dizininden siliniz.
  7. Yeni drupal sürümünü sites klasörü hariç drupal dizinine yükleyiniz.
  8. Yedeklediğiniz sitenizde robot.txt ve .HTaccess dosyalarında değişiklik yaptı iseniz sitenizin kararlı kalması için bu dosyaları yeni yükledikleriniz ile değiştiriniz. Ftp den attığınızda üzerine yazayım mı diye sorar buna evet diyip geçin.
  9. www.sitenizin_adresi.com/update.php adresine giderek update işlemini gerçekleştiriniz. Yeni sürüm için gerekli olan veri tabanı ayarlamaları bu sayede yapılacaktır.
  10. Yönet/Site Ayarları/Site Bakımı sayfasına giderek sitenizi tekrar yayına alın.
  11. Sitenizin tüm özelliklerini bir gözden geçiriniz. Olası hataları baştan çözmek için 20-25 dakika ayırmanız olası büyük sorunları önlemek açısından gereklidir.

Bu işlemleri gerçekleştirdikten sonra artık sitenizin drupal sürümü güncellenmiş olacaktır.

Yok ben bunlarla uğraşamam diyorsanız ve siteniz çok öenmli değil ise yeni sürümün tüm dosyalarını ftp ile eski sürüm drupal üzerine yükleyin ve sıfırdan drupal kurulumu yapar gibi drupal ayarlarını yapıp, işlem sonunda beni varolan siteme götür seçeneğini seçiniz. Bende bir sitemde tembellik yapıp bu şekilde yaptım. Asla böyle bir tembelliği önermediğimi söylemek isterim.

Yorumlar

hocam drupal'da henüz yeniyim. ilk defa kurulum yaptım ve nihayetinde başarılı oldum :)

Ama wordpress'de olduğu gibi otomatik güncelleme yok mu acaba drupalda da?

Malesef wp deki gibi otomatik bir güncelleme yapısı bulunmamaktadır.

Cihan ellerine sağlık yaptım oldu, kolay gelsin

Teşekkür ederim ışıl. Sanada kolay gelsin.

Yeni yorum veya soru gönder

Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.
  • PHP source code can also be enclosed in <?php ... ?> or <% ... %>.
  • You may insert videos with [video:URL]

Biçimlendirme seçenekleri hakkında daha fazla bilgi


1 + 4 =
Basit matematik sorusunuz çözünüz. Örn; 1+3= 4