Drupal sitenize içerik ekleme

İlgili Konular: Drupal Genel Bilgiler     

Drupal sitenizi kurdunuz, temel ayarlarını yaptınız, belki birkaç eklenti etkinleştirdiniz ve artık sıra içerik oluşturmaya geldi. Sitenizde henüz bir içerik olmadığı zamanlarda, sitenizin ana sayfasında "Yeni Drupal sitenize hoşgeldiniz!" başlığıyla bir karşılama ve bilgilendirme yazısı göreceksiniz. Merak etmeyin bu yazı sitenize bir içerik ekleyip anasayfada yayınladığınızda kendiliğinden kaybolacak. O halde bir an önce içerik eklemeye koyulalım.

Öncelikle kullanıcı menüsünde yer alan "İçerik oluştur" linkine tıklayın. Böylece sitenizde mevcut olan içerik türlerinin listelendiği bir sayfaya yönlendirileceksiniz. Drupal standart kurumunda sadece iki içerik türü hazır olarak gelmekte. Bunlar makale (ing: story) ve sayfa (ing: page).

Drupal bu iki türü şöyle tanımlıyor:

Makale

Makale kullanıcılara herhangi bir konuda bilgi vermek için kullanılabilecek genel amaçlı bir içerik türüdür. Haber, duyuru ve hatta blog yazmak için de kullanılabilir. Makale türü, varsayılan ayarlar olarak kullanıcı yorumlarına açık olup, site anasayfasında özet biçiminde görüntülenir.

Sayfa

Yapı olarak makaleye benzese de bir sayfa genellikle zaman içinde sık sık değişmeyen içerikler için kullanılır. Örneğin bir sitenin "Hakkımızda" bölümü gibi. Sayfa türü, varsayılan ayar olarak kullanıcı yorumlarına kapalı olup, sitenin anasayfasında özet biçiminde görüntülenmez.

Bunların haricinde çekirdekte yer alan çeşitli eklentiler etkinleştirildiklerinde bazı yeni içerik türleri de listeye eklenir:

Anket

Poll eklentisi tarafından sunulur. Anket çoktan seçmeli bir soru olup, kullanıcıların ankette belirtilen seçenekleri oylamasına imkan tanır.
Kitap sayfası (ing: Book page)

Book eklentisi tarafından sunulur. Bu türde oluşturulan içerikler hiyerarşik olarak organize edilerek kitaplar oluşturulur.

Forum konusu

Forum eklentisi tarafından sunulur. Bir forum konusu forum içinde yeralan sıralı tartışmanın ilk mesajını oluşturur.

Günlük iletisi

Blog eklentisi tarafından sunulur. Bir günlük iletisi, elektronik günlük ya da popüler deyimle bir blog içindeki bir sayfayı temsil eder.

Elbette Drupal'deki tüm içerik türleri bunlar ile sınırlı değil. drupal.org'dan indireceğiniz birçok eklenti yeni içerik türleri sunabileceği gibi, Drupal'de kendi içerik türlerinizi oluşturabilmeniz de mümkün (bkz. Özel İçerik Türleri ve CCK). Biz şimdilik standart içerik türlerinden biri olan Makale'yi seçerek bir site açılış yazısı oluşturalım.

İçerik türleri listesinden Makale'yi tıklayın. Açılan sayfada makale içeriği için bir veri giriş formu bulacaksınız. Bu formdaki alanlar ve seçenekler şöyle:

Başlık: İçeriğinizin başlığı, ör: "Merhaba Drupal dünyası!".
Gövde: İçeriğinizin ana metni. Anlatmak istediğiniz şeyleri bu kutuya yazıyorsunuz. Kutunun altında bulunan gri çubuğun üzerine farenizle tıklayıp basılı tutarak ve aşağı-yukarı oynatarak yazı alanı aşağı doğru genişletebilir veya daraltabilirsiniz.
Özet Kesme: Normalde gövde alanına yazdığınız yazının ilk 600 karakterlik bölümü (yaklaşık bir paragraf), içeriğinizin özet olarak gösterildiği sayfalarda kullanılır. Bazen bu 600 karakter sınırı sebebiyle özet kesimleri tam olarak sizin tercih edeceğiniz bir şekilde yapılamayabiliyor. Dolayısıyla bu noktada kontrolü ele alıp, içeriğinizin özet gösteriminin nereden itibaren kesileceğini kendiniz belirlemek istediğinizde bu düğmeyi kullanıyorsunuz. Yapmanız gereken oldukça basit aslında: Yazının kesilmesini istediğiniz noktasına tıklayıp sonra "özeti buradan itibaren kes"e tıklıyorsunuz. Böylece Drupal Ajax desteğiyle içeriği istediğiniz yerden itibaren keserek iki kutuya ayırıyor. Üstteki kutuda özet görüntü içeriğini görebiliyor ve değiştirebiliyorsunuz. Buradaki örnekte biz kısa olan ilk paragrafın sonundan itibaren kesmeye karar verdik.
Menü Ayarları: İçeriğe sitenizdeki menülerden herhangi birinden erişebilmenizi sağlar. Örneğin bir Hakkımızda sayfası hazırlıyor olsaydık bu sayfaya menüden ulaşmak isteyebilirdik. Bu durumda Menü Ayarları başlığı altında aşağıdaki bilgileri girerek, Hakkımızda sayfasının sitemizin birincil linklerinden erişilebilir olmasını sağlayabilirdik:
Menü Bağlantı Başlığı: Hakkımızda
Üst seviye öğesi:
Ağırlık: 10 (aynı menüdeki öğelerden küçük ağırlığa sahip olanlar önce listelenir).

Buradaki örneğimizde oluşturduğumuz karşılama mesajı için herhangi bir menüye link vermek istemediğimiz için bu bölümü tamamen boş bırakıyoruz.
Girdi Biçimi: Burada sitenizde etkin olan çeşitli girdi biçimleri listelenir. Girdi biçimleri, kullanıcılar tarafından gönderilen metinlerin işlenmesi için değişik yöntemler tanımlar. Her girdi biçimi, metin üzerinde değişiklikler yapmak için bir ya da birden çok filtreyi belirli bir sıra içinde kullanır. Filtreler genellikle üzerlerine uygulandıkları metin görüntülenmeden önce metinden bazı bölümleri çıkarmak ya da metine bazı elemanlar eklemek için kullanılırlar (ör: Filtered HTML girdi biçimi öntanımlı ayalarında img ve diğer bazı HTML etiketlerinin kullanılmasına izin vermez, eğer içerikte bu etiketler varsa dikkate alınmazlar ve silinirler). Kullanıcılar, içerik gönderirken kendilerine sunulan girdi biçimlerinden istediklerini seçebilirler. Çekirdek Drupal kurulumu Filtered HTML ve Full HTML olmak üzere iki girdi biçimi içerir. Çekirdekle birlikte gelen fakat devre dışı olan, içeriğinizde PHP kodları kullanmanızı sağlayan üçüncü bir girdi biçimi de mevcuttur. Hangi girdi biçimlerini hangi kullanıcı gruplarına sunduğunuza dikkat etmelisiniz, örneğin sitenize zarar vermek isteyen kişilerin PHP girdi biçimini kullanabiliyor olmalarını istemezsiniz. Biz örneğimizde hiçbir HTML etiketi içermeyen düz bir metin girdiğimiz için Filtreli HTML girdi biçimiyle yetineceğiz.
Kitap Taslağı: Eğer Book eklentisini etkinleştirmediyseniz içerik eklerken bu bölüm görünmeyecektir. Kitap taslağı içeriğinizi mevcut kitaplar arasında uygun bir bölüme yerleştirmenizi sağlar. Eğer içeriğin herhangi bir kitabın parçası olmasını istemiyorsanız seçeneği seçili kalmalı. Eğer içeriğin yeni bir kitabın en üst seviye sayfası olmasını istiyorsanız, seçeneğini, mevcut bir kitabın bir parçası olmasını istiyorsanız o kitabı seçmelisiniz. Örneğimizde içerik herhangi bir kitaba ait olmayacağı için bu bölümü boş bıraktık.
Sürüm Bilgisi: Daha önceden oluşturduğunuz bir içeriği değiştirmek istediğinizde, içeriğin hem eski hem de düzeltilmiş halinin ayrı ayrı kaydedilmesini istiyorsanız "Yeni sürüm oluştur" kutusunu işaretleyin. Buna gerek duymadığımız için örnekte bu kısmı boş bırakıyoruz.
Yorum Ayarları: İçeriğinize diğer kullanıcıların yorum yapıp yapamayacaklarını buradan belirtiyorsunuz. Biz karşılama mesajında kullanıcılarımızın sitemiz hakkındaki görüşlerini almak istediğimizden yorumlara izin verdik.
Yazım Bilgisi: Aslında hemen hemen hiç kullanmayacağınız bir bölüm burası. Eğer oluşturduğunuz içeriğin sizin kullanıcınız adına kayıtlı olmasını istemiyorsanız veya içerik gönderilme tarihini herhangi bir nedenden dolayı gerçek tarihinden farklı göstermek istiyorsanız bu bölümde bu değişiklikleri yapabilirsiniz.
Yayınlanma Seçenekleri: Bu kısımda önemli bir kaç ayar var.
Yayında (ing: published): İçerik kaydedildiği gibi sitede yayınlanır. Bir yöneticinin ayrı olarak yayına almasına gerek kalmaz.
Anasayfaya yükselt (ing: promoted to front page): İçerik anasayfada özet olarak yayınlanır.
Listelerin üstünde kalıcı (ing: sticky at top of lists): Diğer içeriklerden daha önemli gördüğünüz içerikleri normal içeriklerden önce listelemek istediğinizde bu seçeneği işaretleyebilirsiniz. Bu şekilde belirtilen içerikler, gönderilme tarihine göre sıralama yapılan sayfalarda bu sıralamaya uymazlar ve listenin en üstünde gösterilirler.

Site yöneticisi olarak içeriği kendimiz oluşturduğumuz için ve karşılama mesajımınızın anasayfada diğer tüm mesajların üstünde yer almasını istediğimiz için tüm seçenekleri işaretledik.
Önizleme: İçeriğinizi kaydetmeden önce nasıl görüneceğini kontrol etmek için önizleme özelliğini kullanabilirsiniz.
Kaydet: İçeriğinizi göndermeye hazır olduğunuzda Kaydet'e tıklayın.

Tebrikler! İlk içeriğinizi eklediniz. Artık sitenizin anasayfasına gittiğinizde aşağıdaki resimde olduğu gibi yeni içeriğinizin bir özet görünümü ile karşılacaksınız.

Kaynak

Yorumlar

Yeni yorum veya soru gönder

Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.
  • PHP source code can also be enclosed in <?php ... ?> or <% ... %>.
  • You may insert videos with [video:URL]

Biçimlendirme seçenekleri hakkında daha fazla bilgi


12 + 2 =
Basit matematik sorusunuz çözünüz. Örn; 1+3= 4