Freelance Tasarımcılar İçin 10 İpucu

İlgili Konular: Web Tasarım Genel Bilgiler     

Bu sitede alıntıları bulmanız oldukça zordur ancak bazı begendiklerimizi takikide paylaşmaktayız. Çok güzel bir bloğa sahip olan Hasan Yalcının yazısını sizinle paylaşmak istedim.

Freelance olarak tasarım yapmak, serbest çalışmak, özellikle ülkemizde emek isteyen, çok kolay olmayan bir iş. Bu işi kolaylaştırmak için 10 ipucu bu yazıda!

1 Planlı Olun

Planlama yapmak sadece iş dünyasında değil hayatınızın her anında gerekli bir durum. Planlı ve organize olursanız, işler her zaman sizin için daha kolay ve düzenli gelişir. Önünüzdeki günleri, elinizdeki projelere göre planlayıp, yeni müşterilinizi de mağdur etmemek adına eşit zamanlar yaratmaya çalışın.

2 Blog veya Site Sahibi Olun

Piyasadaki bilinirliğinizi artırmak, ciddiyetinizi ortaya koymak için mutlaka bir web sitesi sahibi olun. Hem yaptığınız işleri ve referanslarınızı kolayca paylaşabilirsiniz, hem de kendinizi daha iyi tanıtabilirsiniz. Eğer imkanınız yoksa en azından bir portföy sayfası oluşturmayı ihmal etmeyin. Sitenizi sık sık güncelleyin ve ücretsiz içeriklere önem verin. (Ücretsiz indirilebilecek fontlar, clip art’lar, kimi grafik çalışmaları)

3 Sosyal Medyayı Kullanın

Sosyal mecralarda mutlaka kaydınız olsun, bu alanda paylaşımlarınızı eksik etmeyin. Facebook, FriendFeed, Twitter gibi sosyal medya siteleri sayesinde hem takipçi sayınızı artırırsınız, hemde isminizi ve işlerinizi binlerce kişiye duyurma imkanınız olur.

4 Ekonomik Hesapları Dengeleyin

Ödeme/Tahsilat dengenizi iyi kurun, zor zamanlar için para biriktirmeye çalışın. Tahsilat ve prodüksiyon konusunda kendinize prensipler oluşturun. Örneğin, bir miktar avans almadan yeni bir işe ya da projeye başlamayın.

5 Donanım ve Yazılım

Ekonomik olarak dengeye geldiğinizde bilgisayarınızı güncelleyin. İyi bir bilgisayar size kuşkusuz hız ve performans olarak geri dönecektir. Bütçeniz elverdiğince bu konuyu ihmal etmeyin. Yazılım olarak ise ücretsiz yazılımları tercih etmek mümkün, gerçi ülkemizde durum biraz farklı işlediği için her serbest çalışan kişi kendi için doğru yolu bulacaktır.

6 Yaratıcı Olun

Serbest çalışmanın avantjlarını kullanın. Yaratıcı olun, web’de sörf yapın, ilham alın, yeni şeyler düşünün ve bunları ekrana dökün. Yaratıcılığınızı ve yeteneğinizi doğru noktaya odakladığınız da eşsiz işler çıkarmamanız hiç bir sebep olmadığını unutmayın.

7 Müşteri İlişkilerinizi Düzenleyin

Müşteri ilişkilerinizi canlı tutmayı ihmal etmeyin, her bir müşterinize sadece onun için çalışıyormuşçasına ilgili olun ve bunu hissterin. Profesyonelce davranın, onların fikirlerini alın, sizin üretiiğiniz çözümlere odaklı olarak bu fikirleri kaynaştırmaya çalışın. Serbest çalışıyorsunuz diye ciddiyeti elden bırakmaya gerek yok elbette. Müşterileriniz ile aranızdaki seviyeyi koruyun.
Sadık müşterileriniz için zaman zaman ücretsiz küçük çalışmalar yapmayı kabul edin.

8 Çalışma Saatlerinizi Ayarlayın

Freelance çalışıyorsunuz diye geniş davranmamalısınız. İşlerinize ve çalışma saatlerinize, bir işyerinde maaşlı olarak çalışıyormuşçasına özen göstermelisiniz. Siz o gece keyfinize göre sabahladınız diye ertesi gün sizi arayan müşteriniz size ulaşamıyor ise bu yakında zamanda problemlerin doğacağına işarettir. Aynı şekilde serbest çalışıyor olmanız günün 24 saatini işinize ayırıyor olmanızı da gerektirmiyor. Kendinize özel zamanlar ayırın, hobileriniz ile ilgilenin, ekran karşısından uzaklaşıp dinlenmek için de vakit ayırmayı ihmal etmeyin.

9 Sözleşme Yapın

En basit deyimi ile “Laf uçar, yazı kalır” atasözünü aklınızdan çıkarmayın. Yapacağınız projeler ile ilgili detayları yazıya dökün ve müşteriniz ile mutlaka sözleşme yapın. Bu daha sonra haklarınızı bilmeniz ve kaybetmemeniz açısından sizin için önemli bir ayrıntı olacak. Ayrıca yaptığınız detaylı sözleşme sayesinde sizden istenen ekstra işler içinde boynunuzu büküp yapmak yerine, gerekli olan ücreti talep edebilirsiniz. Tahsilat şartlarını ve takvimini sözleşmelerinize eklemeyi ihmal etmeyin.

10 “Hayır” Demeyi Öğrenin

Aslında en basit madde, herşeye evet dediğiniz sürece, bitmeyen, memnun olunmayan bir yığın iş ve proje ile uğraşmak durumunda kalabilirsiniz. Öncelikle müşterilerinize onlar için zaten en iyisini düşünüp yaptığınızı belirtin, bu durum onlardan zaman zaman istem dışı da olsa gelebilecek gereksiz talep ve işlere hayır diyebilmenizi kolaylaştıracaktır.
Gerek etik, gerekse profesyonel anlayışınıza ters düşen iş ve projelerde “Hayır” kelimesini kullanmaktan çekinmeyin.

Yorumlar

Yeni yorum veya soru gönder

Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.
  • PHP source code can also be enclosed in <?php ... ?> or <% ... %>.
  • You may insert videos with [video:URL]

Biçimlendirme seçenekleri hakkında daha fazla bilgi


5 + 4 =
Basit matematik sorusunuz çözünüz. Örn; 1+3= 4